8.10.2010

Ekmek arası

İnsan bazen acıktığında, yemekten ziyade doyurucu bir atıştırmalık olarak sandviç yemek istiyor. Elbette evlerde genelde sandviç ekmeği yerine bildiğimiz beyaz ekmek olduğu için de bu öğün ekmek arası formasyonuna dönüşebiliyor.

Ekmek arası, yapması ne kadar kolaysa yemesi de o kadar zevkli bir yemektir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bazı detaylar var;

• Kimse kendini kandırmasın, ekmek arası için beyaz ekmekten daha lezzetli bir ekmek çeşidi yoktur; dolayısıyla tüm ekmek arasılarda beyaz ekmek kullanılmalıdır.
• Sürülen reçel vb. maddeler ekmeğin tek tarafına değil 2 tarafına da sürülmelidir. Ekmeğin arasında başka malzemeler de olsa asıl tat onlarda olacağı için yeterince konulmalıdır. Ancak çok abartılırsa tadı biraz bozabilir. Genel olarak sürülen malzemeler önce kullanılmalı, sonra arasındaki malzemeler koyulmalıdır.
• Bu tamamen kişisel bir görüş ama bence kaşar peynir yerine dil peyniri tercih edilmelidir. Ben her şekilde daha lezzetli olduğunu düşünüyorum. Eski kaşarı ise hiç sevmediğim için o konuda yorum yapamayacağım. Geri kalan daha eksantrik peynir çeşitleri de deneme olarak kullanılabilir.

Şimdi de bazı kombinasyonlara bakalım;

• Beyaz peynir & domates: Klasik, yeterince lezzetli ve nispeten sağlıklıdır. Domateslerin bol kullanılması ve de taze ve sulu olmaları kritik önem taşır. Beyaz peynir yağlı olmalı ve de çok sert olmamalıdır. Tatsız bir domates bütün öğünü berbat edebileceği için bu ekmek arasından önce domatesin tadı test edilmelidir.
• Beyaz peynir & çilek reçeli: Başarılı bir kombinasyondur, reçel çok tatlıysa daha az konulabilir. Çok sık yenirse bayabilir, ara ara yenmesi uygundur.
• Dil peyniri & vişne reçeli: Yine güzel, birbirini tamamlayan malzemelerdir; vişne reçelinin ölçüsü kaçarsa bu güzellik bozulacaktır. Reçeldeki vişnelerin çekirdekleri çıkartılmazsa, yeme sırasındaki lezzet hışmında birkaç diş heba olabilir.
• Dil Peyniri & salam (veya pastırma): Aslında salamla beyaz peynir de kullanılabilir ama dil peyniri bu durumda biraz daha uygun olabilir. Salam, ekmeğin 2 tarafına da koyulmalıdır, taraf başı 2 – 3 dilim yeterlidir. Salam yerine pastırma da uygun olacaktır, pastırmanın çemeni gerekmediği sürece çıkartılmamalıdır.
• Mayonez & salam: Bu listedeki en sağlıksız ama en lezzetli ekmek arasıdır. Mayonez kullanırken çok ölçülü olmak şart değildir, mide bulandırıcı seviyeye gelmedikçe problem olmaz. Önce salam konulması, sonra arasına mayonez sürülmesi lezzeti yoğunlaştıracaktır.
• Fındık ezmesi: Bol bol konulabilir, aşırılığı tadı hiç bozmaz. Çoğunluğun beğenisi Nutella yönünde olsa da bence Chokella açık ara daha lezzetlidir.
• Çilek reçeli & fıstık ezmesi: Bir kalori bombası olsa da tatlı krizi geldiğinde çok işe yarayacaktır. Ancak tatlı sevmeyenlere çok uygun olmayabilir. Önce fıstık ezmesinin sürülmesi mantıklıdır.
• Sosis & ketçap – mayonez: Şimdi bu elbette bir hotdog bozması ama bir fark var, sosis çiğ olarak konulmalıdır. Ketçap ve mayonez bocalama koyulabilir, gayet de güzel olur. İstenirse çok az hardal da eklenebilir. Elbette sosis diğer malzemeler sürüldükten sonra konmalıdır.

Farkındasınızdır ki bu kombinasyonlar minimum efor – maksimum lezzet formülüyle yaratıldığı için ısıtma, pişirme veya 3’ten fazla malzeme kullanma gibi zorluklar belirtilmemiştir. Ancak midesine güvenenlere şunu tavsiye edebilirim:

Beyaz peynir & domates & salam & çilek reçeli & tereyağı: Ekmeğe tereyağı çift taraflı olarak sürüldükten sonra çilek reçeli sürülür. Daha sonra salamlar konur, sonra domatesler, en son da beyaz peynir dilimleri. Ben küçükken çok yediğim bu kombinasyona ‘kusmuk’ adını vermiştim, çok da severdim, eminim hala da güzeldir.

Daha gereksiz ve anlamsız bir blog yazısı yazabilir miydim emin değilim, ama denemelerim devam edecek. Afiyet olsun.