23.05.2009

Eve Dönüş

Bir önceki yazıda bahsettiğim şarkı ve tarzını çok seviyorum. ‘Easy Listening’ yani kolay dinlenen, rahat olan ve rahatlatan şarkılardan bahsediyorum. Açıkçası kendi yaptığım şarkıların önemli bir kısmının da bu şekilde olmasına çabalıyorum. Ne tam yavaş ne tam hızlı, ne çok depresif ne gereksiz mutlu, aynı hayatın kendisi gibi kararsız ama dengeli şarkılar.

Bunun belki de en iyi örneklerinden biri Kanye West’e Coldplay grubunun solisti Chris Martin’in eşlik ettiği ‘Homecoming’ şarkısı. Yine bir eve dönüşü anlatan şarkı çok güzel, ve bunda şarkıdaki piyano eşliğinin ve Chris Martin’in vokalinin rolü çok büyük.

Kanye West - Homecoming


“Do you think about me now and then
Cause I’m coming home again
May be we could start again”

Şaşaa ve gösterişi etkileyici bulmama rağmen sadelik ve saflıktan daha da çok etkileniyorum. İnsani duygular gibi karışık olguları bu kadar güzel ve süssüz bir şekilde anlatabilmek önemli ve zor bir yetenek. Zorluğunun sebebi ise, o sadeliğin dengesini yakalamak; eğer ipin ucu kaçarsa sadelik basitliğe dönüşebiliyor çünkü.

Homecoming bu konuda doğru bir dengeyle hak ettiği başarıyı yakalayabildi. Bu tarz başarılı şarkıları buldukça da paylaşmaya devam edeceğim.

2 yorum:

  1. O değil de bu "şarkıları formulasyona dökme" işi benim hiç hoşuma gitmedi. Özellikle sevdiğim şarkıların -ya da belki ticari başarı peşinde koşmayan şarkıların demeliyim- böyle düşüncelerle yaratılmadığını düşünmek istiyorum... Yani saçma sapan cümleler varsa bile şarkı güzel olabilir/olabilmeli örneğin...

    YanıtlaSil
  2. Yorumunu çok güzel ve başarılı buldum öncelikle :)

    Dediğin doğru aslında, ben de çok sevmem belli bir amaç / şekil uğruna yapılan şarkıları. Ama bir şekilde de şarkı türlerini ayırt etmek için belli kategorizasyonlar yapmak lazım. Ben de bu kategorilerden biri olan 'easy listening'in iki beğendiğim örneğini paylaştım.

    Pek tabii ki cümle cümle irdelemek saçma şarkıları, belki de ben biraz fazla dikkat ediyorum bu konulara...

    YanıtlaSil